Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[pytanie] FreeBSD potrzebne porty.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej

mam do was pytanie, przy Tworzeniu serwera metina na FreeBSD trzeba kilka programów aplikacji itp na systemie. lecz aby je zainstalowac trzeba mi porty. jest komenta na owe porty lecz mam problem. po wpisaniu owej komendy wrzuca mi na serwer wszystkie mozliwe komendy, a mi potrzebne są tylko do FTP, bazy danych i kilku programów. skad moge pobrac tylko potrzebne mi porty?

Opublikowano

Musisz pobrać całą kolekcję portów ze względu na zależności między portami.

- zabezpieczenia: logowania do serwera na klucz RSA, baz danych - TUNEL SSH, FIREWALL, ANTY-DOS, aktualizacja systemu

- jaile: (podział serwera dedykowanego na kilka pod serwerów z oddzielnymi adresami IP, usługami, kontami użytkowników, konfiguracją itd.), aktualizacja jaili, autorestart jaila z wewnątrz jaila

- optymalizacja logów, bazy mysql, naprawianie bazy mysql, automatyczny backup na zewnętrzny serwer FTP, poprawny licznik graczy online, itd.

- programowanie: edycja/pisanie skryptów php, zapytań (query) SQL.

Opublikowano

a wiesz moze ile one zajmuja albo czy ilosc portów ma znaczenie na zużycie ramu albo procesora? pytam z powodu małego VPS

Opublikowano

Dłużej się rozpakowywują, niż ściągają, bo paczka waży coś koło 70 MB.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

ale po tej paczce doslownie wszystko mozna na nim zainstalowac? bo pobiera sie z 4h ( na malym VPS) w sęsie rozpakowuje

Opublikowano

Mozna zainstalowac wszystko to co jest w portach ale nie myśl że już się nic nie będzie pobierało. Przy każdej instalacji portu będą pobierane źródła danego portu i kompilowane na twoim serwerze. Jeśli same porty ci się rozpakowują 4h to daj sobie spokój z tym VPS bo kompilacja chociażby MySQL pewnie będzie szła z 12h :P

- zabezpieczenia: logowania do serwera na klucz RSA, baz danych - TUNEL SSH, FIREWALL, ANTY-DOS, aktualizacja systemu

- jaile: (podział serwera dedykowanego na kilka pod serwerów z oddzielnymi adresami IP, usługami, kontami użytkowników, konfiguracją itd.), aktualizacja jaili, autorestart jaila z wewnątrz jaila

- optymalizacja logów, bazy mysql, naprawianie bazy mysql, automatyczny backup na zewnętrzny serwer FTP, poprawny licznik graczy online, itd.

- programowanie: edycja/pisanie skryptów php, zapytań (query) SQL.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...